Wij zijn Dam!

Lokale economie

met eigen betaalsysteem

voor Rotterdammers

door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Rekening openen / upgraden

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Rekening openen / upgraden

Hoe komt die lokale economie dan op gang? Het is een veelgehoorde vraag in Dam kringen. Het antwoord is: via de DamMarkt. Rekeninghouders kunnen er gratis op adverteren, zowel voor hun vraag als voor hun aanbod.

Het verschil tussen betalen in cash of via pin is groter dan veel mensen denken. Sinds jaar en dag maakt de Nederlandse Staat papiergeld, via de Nederlandse centrale bank (DNB). De commerciële banken maken ook geld, dat is het soort geld wat op je bankrekening staat. Dat zogenaamde fiatgeld is het fundament in je pintransacties, voor je hypotheek of voor de euro’s die je van je salaris naar je spaarrekening overboekt. De meeste Nederlanders zijn zich niet bewust van dit verschil in oorsprong tussen het in cash met publiek geld betalen, of betalen met fiatgeld via de pin en de websites van het banksysteem.

Voor denkers en doeners, voor een buur, je buurt of jezelf: Dam organiseert op 11 mei een evenement voor jou! Laat je inspireren, kom meepraten en vooral meedoen bij LaatBloeien aan het Hofplein.

Begin 2022 gaat de wereld weer helemaal open, in een herstart. Mooi nieuws, maar in maart is daar opeens... inflatie. Er gebeuren heel veel dingen tegelijk, allen rond geld en waarde. Kosten van dagelijkse boodschappen lopen op, de energierekening, en we hebben nog zoiets als de toeslagenaffaire en schuldencrisis. Jongeren werpen zich hoopvol op cryptomunten, gaan speculeren. Gokreclames zijn vrijgegeven en je tv-scherm belooft gouden bergen. Meedoen in de maatschappij wordt complexer, zeker voor mensen die van een klein inkomen moeten rondkomen. De overheid komt in actie en maakt een regeling om energiekosten te kunnen dempen waar vooral hogere inkomens baat bij hebben.... Chaos alom!

Dam wordt vaak vergeleken met Stablecoin of Bitcoin. Er zijn echter grote verschillen en in dit artikel leg ik dat uit. Als je handelt in Dam is het fijn de praktische relatie met de euro te begrijpen. Hoe zet je nu een euro om naar Dam en andersom: hoe maak je van een Dam weer een euro? In dit artikel vertellen we wat de toegevoegde waarde is van betalen in Dam en hoe snel je ‘er weer vanaf komt’.