Wij zijn Dam!

Lokale economie

met eigen betaalsysteem

voor Rotterdammers

door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Rekening openen / upgraden

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Rekening openen / upgraden

Op 1 juli 2023 a.s. bestond Dam precies tien jaar. Op 16 september gaan we dat in kleine kring en met een maaltijd vieren: Het 10 jaar Dam Diner.

Al sinds 2013 zet Dam zich in voor meer onderlinge handel tussen Rotterdammers en Rotterdamse ondernemers. We werken met vele Rotterdammers en organisaties samen en zijn benoemd tot Echt Rotterdams Erfgoed. Nu, na tien jaar, willen wij graag de mooiste verhalen van deze jaren delen met deelnemers van Dam. Daarom organiseren wij het 10 jaar Dam diner.

We zijn te gast bij Nieuw Rotterdam, Schietbaanstraat 45b te Rotterdam. Inloop vanaf 17.30u.

Heb jij ook zin om je oude contacten weer eens spreken, of wil je meedenken over toekomstige ontwikkelingen? Meld je aan voor het '10 jaar Dam Diner' op zaterdag 16 september 2023 d.m.v. onderstaande aanmeldlink:

Vier '10 jaar Dam' met ons mee!

Het verschil tussen betalen in cash of via pin is groter dan veel mensen denken. Sinds jaar en dag maakt de Nederlandse Staat papiergeld, via de Nederlandse centrale bank (DNB). De commerciële banken maken ook geld, dat is het soort geld wat op je bankrekening staat. Dat zogenaamde fiatgeld is het fundament in je pintransacties, voor je hypotheek of voor de euro’s die je van je salaris naar je spaarrekening overboekt. De meeste Nederlanders zijn zich niet bewust van dit verschil in oorsprong tussen het in cash met publiek geld betalen, of betalen met fiatgeld via de pin en de websites van het banksysteem.

Begin 2022 gaat de wereld weer helemaal open, in een herstart. Mooi nieuws, maar in maart is daar opeens... inflatie. Er gebeuren heel veel dingen tegelijk, allen rond geld en waarde. Kosten van dagelijkse boodschappen lopen op, de energierekening, en we hebben nog zoiets als de toeslagenaffaire en schuldencrisis. Jongeren werpen zich hoopvol op cryptomunten, gaan speculeren. Gokreclames zijn vrijgegeven en je tv-scherm belooft gouden bergen. Meedoen in de maatschappij wordt complexer, zeker voor mensen die van een klein inkomen moeten rondkomen. De overheid komt in actie en maakt een regeling om energiekosten te kunnen dempen waar vooral hogere inkomens baat bij hebben.... Chaos alom!

Dam wordt vaak vergeleken met Stablecoin of Bitcoin. Er zijn echter grote verschillen en in dit artikel leg ik dat uit. Als je handelt in Dam is het fijn de praktische relatie met de euro te begrijpen. Hoe zet je nu een euro om naar Dam en andersom: hoe maak je van een Dam weer een euro? In dit artikel vertellen we wat de toegevoegde waarde is van betalen in Dam en hoe snel je ‘er weer vanaf komt’.

Per 7 september 2021 is de bitcoin nationaal wettelijk betaalmiddel in El Salvador.  De 40-jarige president Nayib Bukele nam op 9 juni 2021 een wet aan die Bitcoin accepteert als valuta waarin burgers belasting kunnen betalen. Daarmee maakt het land nieuws. De US-dollar was sinds 2001 de officiële valuta in El Salvador. Salvadoranen kunnen nu dus ook kiezen hun belasting in bitcoin te boeken op de landelijke wallet Chivo.