Hallo, wij zijn Dam!

Dam is Rotterdams geld

Het is eerlijk, warm en
houdbaar

Een tweede portemonnee?
Liever lokaal?
Eerlijker geld?
Ons eigen geld?

Zo werkt het

Zakelijk

Rotterdamse Ondernemer?

Open hier gratis je zakelijke rekening

Gratis adverteren
1% contributie
Gratis betaalapp
Renteloos krediet

Open rekening

Particulier

Ondernemende Rotterdammer?

Open hier gratis je particuliere rekening

Gratis adverteren
1% contributie
Gratis betaalapp

Open rekening

Namens Dam was ik op de nieuwjaarsborrel van de Partij voor de Dieren (PvdD) aanwezig. De PvdD groeit hard en heeft nu landelijk 17.000 leden. De PvdD is de enige politieke partij die voorstander is van parallelle waardesystemen naast de euro.

Na de speech vroeg ik een beleidsmedewerker naar de inspanningen op dit gebied. Voor de Dam wordt nog steeds een opening gezocht voor een pilot met een gemeentelijke Dam rekening. In 2018 is de partij in actie gekomen voor behoud van LETS ruilwinkels; die in het Oude Westen en Schiebroek tellen meer dan duizend leden per winkel. Zowel Crooswijk als Hillegersberg/Schiebroek worden momenteel geconfronteerd met huurverhogingen. De PvdD maakt bezwaar en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Bij LETS winkels kan je ruilen en kopen zonder euro. Je gaat ernaar toe en neemt mee wat je wilt verkopen, zoals spullen of je vaardigheden. Vaardigheden staan centraal in het oude Westen. Als je iemand helpt of als je spullen neerzet in de winkels dan krijg je punten. Deze worden bijgehouden in een logboek en later op je tegoed bijgeschreven in een systeem. Je kunt niet rood staan. In Schiebroek zien ze ook graag euro’s omdat ze daarmee huur kunnen betalen. Alles gaat legaal en op basis van een id-bewijs dat je moet laten zien. Je  bankrekeningnummer wordt niet genoteerd.

In 2014 onderzocht DAM de mogelijke samenwerking met LETS winkels in Rotterdam. De aard van de geruilde goederen en het lage percentage smartphone bezitters onder hun doelgroep maakten zo'n samenwerking niet voor de hand liggend. Dat neemt natuurlijk niet weg dat LETS-winkels een mooie wijkfunctie vervullen.

Ada van Dijk
Secretaris Stichting DAM 

 

Meer weten?