Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Mei 2017 - Veel nieuws deze dagen over cyberaanvallen, diefstal van Bitcoins en oplichting met Monero. Het is een andere wereld dan die van Dam, Rotterdams geld. In deze blog een paar verschillen.

Een Dam is niet uitwisselbaar met wereldmunten en daarom oninteressant voor criminelen. Bitcoins daarentegen zijn wel uitwisselbaar met wereldmunten en daardoor (tenminste) even aantrekkelijk voor criminelen als de dollar, yen of euro.

Van iedere Dam is bekend wie de eigenaar is. Als iemand betaalt met Dam, dan gaat het eigenaarschap over naar de wederpartij. Dat wordt als transactie centraal vastgelegd. Bitcoins daarentegen bevinden zich in de portemonnee van de eigenaar. En als je die portemonnee weet te stelen, kan niemand dat traceren.

Stichting Dam adviseert rekeninghouders een vaste wisselkoers te hanteren. Daardoor is Dam als munt ongeschikt voor speculatie. De koers van de Bitcoin daarentegen varieert enorm en veel Bitcoingebruikers speculeren dan ook op koerswinst.

Het is maar wat je van geld verlangt. De wereldwijde onrust over nieuwe digitale vormen van geld is begrijpelijk. Het hoort bij de transitie in finance. Daarom onderstreept Dam de stelling dat regio’s er verstandig aan doen om te experimenteren met aanvullende geldsystemen. Variëteit klinkt minder efficiënt, maar de samenleving wordt er veel robuuster door.

De Vlaamse econoom Bernard Lietaer, schrijver van o.a. "The Future of Money: Beyond Greed and Scarcity", stelt: "Geef mij een gemeenschap met haar doelen ongeacht haar schaal en ik ontwerp u het financieel systeem erbij". Dam ontwierp een financieel systeem zo dat het de doelen van ondernemende Rotterdammers dient. Met waardevast en eerlijk geld. Het gaat immers om wat zij van geld verlangen.

Harry te Riele
Voorzitter Dam

Let op!