Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

8 juni organiseerde de Erasmus Universiteit Rotterdam het debat 'Money Makers', over de onthutsende mechanismen achter ons geld. Dam was erbij.

De aan het debat deelnemende wetenschappers waren:

  • Prof. dr. Arjo Klamer – hoogleraar Economie van Kunst & Cultuur, Erasmus School of History, Culture and Communication
  • Prof. dr. Casper de Vries – hoogleraar Monetaire Economie, Erasmus School of Economics
  • Prof. dr. Hein Klemann – hoogleraar Geschiedenis van Industriële Samenlevingen, Erasmus School of History, Culture and Communication
  • Prof. dr. Bert de Vries – hoogleraar Global Change and Sustainability, Universiteit Utrecht


De stelling: Geld wordt gecreëerd en beheerd door private partijen. Maar is het ook mogelijk om dit publiek te organiseren? Topeconomen gaven hun visie.

Vele interessante vraagstukken kwamen aan bod. Waarom is geldcreatie in handen van private partijen? Kunnen we zonder rente en groei? Hoe ziet een wereld zonder banken eruit? En is het houdbaar dat we enkel geld maken op het moment dat er een schuld wordt aangegaan?

Na de lezingen volgde het debat met zo'n 200 studenten. Dam vroeg hoe de sprekers aankeken tegen een rol voor, naast banken en overheid, initiatieven als Dam. Arjo Klamer antwoordde bekend te zijn met de Dam en zeer positief te staan tegenover dergelijke initiatieven 'van onderaf'. Hij meldde dat ook Hilversum, waar hij wethouder is, een lokale munt invoert: 'de Gooische Gulden'. Deels naar model van Dam, en dat maakte Dam wel een beetje trots natuurlijk.

 

Let op!