Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Vaak krijgen we de vraag hoe je het beste een Dam-factuur kan opmaken waarbij óók de fiscale administratie klopt. In deze case behandelen we de 50/50 facturatie. Dat houdt in dat er 50% in Dam wordt gefactureerd en 50% + BTW in Euro's.

De regels voor BTW zijn voor Dam facturatie hetzelfde als voor Euro facturatie. Bied je in Dam een dienst aan die BTW-plichtig is, dan moet je dus de btw factureren. Deze btw betaal je aan de belastingdienst in euro. Daar staat overigens tegenover dat je ook BTW mag terug vragen als je meer Dam hebt uitgegeven dan je hebt binnengekregen. Maar hoe werkt dat nou?


Hieronder hebben we een voorbeeldfactuur toegevoegd waarin in simpele bedragen duidelijk wordt hoe de facturatie werkt. Let ook op de voettekst. Daarin staat voor de ontvanger uitgelegd hoe de facturatie gedaan moet worden. Eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld!  Dam-factuur_voorbeeld.pdfHoud je ook de saldi van je rekeningen bij in je boekhoudprogramma?

Dan is de laatste stap in de administratie het aanpassen van de saldi. Dit onderdeel verschilt per programma dus ik leg het op de algemene manier uit. Een boekhoudprogramma houdt ook het saldo van de zakelijke rekening bij. Door een Dam-factuur loopt dit saldo scheef. Er staat namelijk 100 Euro minder op, dan het programma denkt (het programma maakt namelijk géén onderscheid tussen Dam en Euro op de factuur, die gooit beide op een hoop).


De laatste stap is dus het aanmaken van een Dam-rekening in je boekhoudprogramma. Nadat de factuur gesplitst is betaald, boek je binnen het programma het betaalde gedeelte in Dam, óók over naar je Dam-rekening in je boekhoudprogramma. Zo klopt alles weer én is je administratie op orde volgens de richtlijnen die wij hebben ontvangen van de belastingdienst.

Let op!