Wij zijn Dam!

Lokale economie
met eigen betaalsysteem
voor Rotterdammers
door Rotterdammers

Zo werkt het

Zakelijk

Dam biedt Rotterdamse ondernemers drie rekening­varianten met rentevrij krediet en adverteer­­­mogelijkheid voor je producten of diensten.

Meedoen

Particulier

Dam biedt ondernemende Rotterdammers twee rekening­varianten met adverteer­­­mogelijkheid voor je fiets, je stekjes of pannen­koeken.

Meedoen

DamPay

Betaal gemakkelijk,

veilig en snel

dampay.nl

DamMarkt

Koop lokaal,

verkoop lokaal

dammarkt.nl

'Vaste' koers

1 Ð = 1 €

Meer weten

Dam nam een kijkje bij de Brixton Pound. Een local currency in de Londense wijk waar David Bowie vandaan komt. [Bowie?]

De Brixton Pound werd opgericht in 2009. Eind 2016 zijn er 250 lokale ondernemers die de bankbiljetten accepteren en 200 die met B£ betalen via SMS. Dambestuurder Arie Smitskamp ging op de koffie in het B£ Café aan de Atlantic Road. Het werd een vriendelijke ontvangst in het 'pay-what-you-feel' cafe en deed denken aan Dam's beginjaar bij Isabel aan de Coolsingel.

Frank schenkt een goeie koffie en Arie koopt een aantal biljetten, waaronder de 10 B£ met Bowie erop. De Brixton Pound heeft hetzelfde doel als onze Rotterdamse Dam: lokale handel bevorderen. Ze doen het wel echt anders. Het is een so-called 'credit union'. Je koopt Brixton Pound en vanaf dat moment is je geld alleen nog lokaal besteedbaar. Je mag niet rood staan. Ze gebruiken hetzelfde bancaire systeem als Dam, Cyclos. En ook hun startup werd geholpen door Stro CEO Henk van Arkel. [Stro?]

Doordat de omloop van bankbiljetten niet meetbaar is, weet men niet goed hoeveel handelsvolume er is en hoeveel mensen Brixton Pounds bezitten. Het is wel lekker laagdrempelig, ouwerwetse biljetten in je knip. [knip?] Frank is onder de indruk van het aantal Dam deelnemers in zo korte tijd. Vooruit, tasje en t-shirt erbij gekocht. Toch wel gaaf die biljetten, misschien toch maar eens bespreken in Rotterdam.

Meer weten over de Brixton Pound? Zie www.brixtonpound.org.

Let op!