Op 9 juli 2020 kwam de Commissie Majeure Projecten, Organisatie en Financiën (MPOF) van de Gemeente Rotterdam bijeen. Ada van Dijk, bestuurder van Stichting DAM, sprak er over de kansen die Dam, Rotterdams geld, de stad biedt. Het voorstel van DAM: Help Rotterdamse ondernemers door de crisis door ze hun lokale belastingen in Dam te laten betalen.

Ada vertelt hoe in andere landen en tijdens eerdere recessies lokale munten regio's er weer bovenop hielpen. Ze memoreerde Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse initiatieven.

De commissie vroeg Ada, zoals het hoort, het hemd van het lijf. Het werd even spannend toen zij betoogde dat wethouder Van Gils (D'66) ernaast zat met zijn eerdere reactie en bezwaar. Tja, de gemeente is zeer zorgvuldig natuurlijk maar DAM kent de Bankwet uit haar hoofd1.

Highlights uit de Q&A sessie:

Dhr. Simons (LR) vindt DAM een mooi initiatief en denkt dat het, mocht de gemeente niet aanhaken, zeker ook impact zal kunnen genereren. Dhr. Segers (CDA) vraagt of het systeem op de Rotterdamse (energie)vouchers lijkt. Dhr. Van Dijk (CU/SGP) vraagt of ergens elders lokale overheid participeert bij lokale geldsystemen zoals bijv. de Sardex (Sardinië). Mevr. Verkoelen (50plus) vraagt of het vergelijkbaar is met ruilhandel en hoe het zit met belastingen.

Na Ada's verhelderende beantwoording vragen meerdere commissieleden Wethouder Van Gils (D'66) het initiatief verder te onderzoeken. Hij reageert met een plezierige toezegging. Wordt vervolgd!

Met dank aan de Commissie MPOF,

Team DAM

  

1) De Nederlandse Bank toetste in 2013 het business plan van Stichting DAM en verleende een 'Verklaring van geen bezwaar'.  

Let op!