Ik ben eind september 2013 voor mezelf begonnen als ZZP-er, als (interim) jurist. Ik had al een particuliere Dam rekening en zette deze om in een zakelijke rekening. Hierdoor kreeg ik automatisch een krediet limiet van 500 Dam.

Dat was wel zo handig, want als startende ondernemer moet en wil je een hoop regelen. Ik wilde een website, ik wilde een filmpje maken om op mijn website te zetten, ik wilde een (betere) profielfoto professioneel laten maken voor mijn website en Linkedin, ik had een logo dat ik wilde digitaliseren, visitekaartjes, etc.

Het leuke aan de Dam is dat je al deze dingen binnen het Dam netwerk kan aanbesteden. Ze zijn er allemaal, de marketeer, de website designer, de fotograaf, de filmer. Vaak kun je kiezen uit meerdere aanbieders! Sommigen willen het helemaal 100% in Dam doen exclusief de BTW (omdat die in euro moet worden afgedragen), sommigen voor een deel, 50% of 25%. Maar allemaal zijn ze enthousiast. Het is leuk om op die manier zaken te doen.

Natuurlijk moet ik dan ook weer Dam in het netwerk verdienen. Maar de eerste retour opdracht diende zich gelijk al aan, het beoordelen van een huurovereenkomst van een partij die ik van werk voorzien had. Zo ruil je onderling je overcapaciteit in het netwerk, en daar wordt iedereen beter van.

Ondertussen heb ik ook al een aanbod gehad om mijn boekhouding (voor een deel) in Dam te laten doen. En ik heb wijn gekocht, en brood, een biertje in het café, en hulp bij een IT probleem.

Mijn eerste uitgaande Dam factuur heb ik zelf helemaal in Dam gedaan, ook de BTW. Ik twijfel er namelijk niet meer aan dat ik dat geld weer in het netwerk kwijt kan en kan omzetten in dingen die voor mij waardevol zijn!

Andreas van Rooijen (aka AVR Legal)

Let op!